Főoldal TOP-3.2.1-15-JN1
Hirdetés
TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00047 PDF Nyomtatás E-mail
2018. augusztus 29. szerda, 11:23

„Örményes Községi Önkormányzatának Könyvtár és Kulturális  

Kiállítóhely épületének energetikai korszerűsítése”

 

TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00047

 

 

 

Kedvezményezett:                                         Örményes Község Önkormányzata

A projekt megvalósítási időszaka:                 2017.10.01. – 2018.10.31.

A projekt elszámolható összköltsége:           82.196.100 Ft

A támogatás mértéke:                                  100 %

A fejlesztéssel érintett ingatlanok (megvalósítási helyszínek):

·         Örményes Könyvtár és Kulturális kiállító terem (5222 Örményes Iskola utca 25.)

 

 

A 21. század egyik legégetőbb problémája a globálisan egyre inkább növekvő tendenciát mutató energiaigény kielégítése. Az egyik legfontosabb feladat napjainkban ily módon a stratégiák és rendszerek fejlesztése az ökológiai szemléletek figyelembevételével történő energiaszolgáltatás megteremtéséhez. Magyarország primer energiafelhasználása alapvetően a fosszilis energiahordozókon és a nukleáris energián nyugszik. Széndioxid kibocsátásunk több mint 90%-a az energetikából származik, a fosszilis energiaforrások elégetése által. Ezen energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik. Fontos belátnunk, hogy társadalmunk jelenlegi gazdálkodási és fogyasztási szokásainak átalakítása elengedhetetlen a jövő generációinak megélhetése szempontjából.

 

A tervezett beruházás keretében az Örményesi Könyvtár és Kulturális Kiállítóhely energetikai korszerűsítése valósul meg.  Az épület állapota elhasznált, leromlott energetikai rendszere elavult, az energiafelhasználás jelentős, fenntartási költségei kimagaslók, ezért szükséges az energetikai korszerűsítés.

 

Az Önkormányzat célja az intézményeket napi rendszerességgel használó lakosság komfortérzetének, illetve az ott dolgozók munkakörülményeinek javítása az energetikai fejlesztések által. Ezen felül szeretne jó példát mutatni mind a köz, mind pedig a magánszereplők számára a „zöld energia” felhasználásával.

 

A projekt megvalósítása során az alábbi tevékenységek kerülnek elvégzésre:

 

- homlokzati hőszigetelése,

- fűtési rendszer korszerűsítése,

- napelemes rendszer telepítése,

- nyílászárók cseréje,

- projektarányos akadálymentesítése,

 

A fejlesztésbe bevont épület teljes körű energetikai korszerűsítésére építése óta nem került sor. A fejlesztés eredményeként elért energiamegtakarítás mértéke az elmúlt 3 év átlagához viszonyítva 75 % , a primer energiafelhasználás csökkenés: 212,796 GJ/év.

A kitűzött hosszú távú célok Örményes Községben egyrészt a fejlesztés tárgyát képező ingatlan/intézmény épületének energiaellátás biztonságának megteremtése és a költségmegtakarítások révén a foglalkoztatottságának növelése, valamint zöld szemléletformálásának elősegítése alternatív energiaforrások és energiahatékony megoldások alkalmazásával a térség felzárkóztatásáért. Másrészt egy fenntartható fejlődési tendencia kialakítása elsősorban a gazdasági és társadalmi szférában, az épület energetikai korszerűsítése, illetve a megújuló energiaforrást hasznosító technológia alkalmazása révén.

 

A beruházás hozzájárul az önkormányzat által közcéllal működtetett (100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő) intézmény primerenergia-felhasználásának csökkenéséhez, ezáltal az abból adódó ÜHG-kibocsátásának csökkentéséhez.

A fentiek folyományaként a megújuló energiaforrások kiaknázása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, így hozzájárulva a település további fejlesztési terveinek finanszírozásához.

 

Projekttel kapcsolatos további információk:

Török Tamás Polgármester

e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban valósul meg.

 

ÖRMÉNYES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÖNYVTÁR ÉS KULTURÁLIS KIÁLLÍTÓHELY ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

 
 
Módosítás dátuma: 2018. augusztus 29. szerda, 19:10
 
© 2008 Örményes község honlapja | Template by Joomla Templates
Copyright © 2024 Örményes község honlapja. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete