Főoldal Községünk Örményesről
Hirdetés
Örményes községről PDF Nyomtatás E-mail
2008. október 27. hétfő, 12:55
Örményes 1.170 lakosú község Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén. A Szolnoktól 31 km-re keletre fekvő település Törökszentmiklós és Kisújszállás városokkal, Fegyvernek és Kuncsorba községekkel határos területen fekszik. Közúton a 4-es számú főúton közelíthető meg (Fegyvernektől 5 km).
A Budapest-Szolnok-Záhony vasúti fővonal áthalad a településen.
A község nevének eredete nem tisztázott egyértelműen. A legvalószínűbbnek az a feltevés látszik, hogy az Árpád-korból az „örmény-malom” szóból származik. A település ugyanis királyi szolgálónépek faluja volt.
A lakosság az 1800-as évek végén már Örményesnek nevezte faluját, de hivatalosan Magyarország helységnévtára említi először Örményes-puszta néven 1913-ban.
Az 1920-as években alakult ki a település falusias arculata, a Nagyatádi-földreform következtében több új kisbirtokos jutott földhöz, s fogott házépítésbe.
A község jelenleg is értékes épületei a Bíró, a Kepich és Glaser kastélyok.
További építészeti látnivalója a településnek a Vasútállomás (és a hozzátartozó 6 épület), melyet 1857 november 19-én Erzsébet napján a királyné tiszteletére adtak át a közforgalomnak. Az alföldi tájba, a falusias légkörbe illeszkedő épület együttes a későbbiekben idegenforgalmi nevezetességgé is válhat.
A település mezőgazdasági jellegű, kis mértékben iparral is rendelkezik. A település képe az 1945. után kibontakozó fejlődés során alakult ki. A Glaser kastély köré épült település 1950. óta önálló közigazgatási egység, 2005-ben ünnepeltük a település önállóságának 55. évfordulóját.
Az újonnan épült épületek 1950-ben a községháza, óvoda és iskola volt, melyek az idők során bővítésre kerültek.
 Az önkormányzati intézmények közül a Művelődési Ház és Könyvtár és a szociális ellátásokat biztosító  Csorba Mikro-térségi Szociális Alapszolgáltatási Központ részjogkörű telephelye a „Napraforgó”  Gondozási Központ ma is a Glaser kastély épületében van elhelyezve.
Településünkön a csendes, falusias környezetben történő pihenésre és a települést átszelő Nagykunsági csatornán horgászásra van lehetőség. Évente visszatérő rendezvényünk az augusztus 20-i Falunap.
Módosítás dátuma: 2008. október 30. csütörtök, 09:12
 
© 2008 Örményes község honlapja | Template by Joomla Templates
Copyright © 2024 Örményes község honlapja. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete